Delen     Populaire blogs     Volgende blog Ľ
Blog maken     Inloggen
_
Cookies op 50plusser.nl

50plusser maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. 50plusser gebruikt functionele en analytische cookies om u een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen tracking cookies om u gepersonaliseerde advertenties te tonen en om buiten de website van 50plusser relevante aanbiedingen van 50plusser te doen. Ook worden er tracking cookies geplaatst door social media-netwerken.
Door op Akkoord te klikken gaat u hiermee akkoord.

Akkoord
 
Geen cookies


Klik hier voor meer informatie.
Fran's taal
Fran heeft zo haar eigen taal
_
Home__Weblog__Fotoblog__Videoblog__Foto's__Links__Gastenboek__Vrienden__Zoeken__Tip__Login
_

Welkom op mijn Weblog


Voor een verbindende communicatie is doofheid geen probleem. Die gaat van hart tot hart.



Mijn Profiel

fran
Ik ben nu offline

• Mijn profiel
• Privť bericht sturen
• Als vriend toevoegen

Toevoegen als weblog vriend



Zoeken in Google
_



CategorieŽn Overzicht




Laatste Weblog artikelen

Welke oogarts weet alles van D...
05 november 2021 15:44

Rollator Topro Olympos
01 november 2021 11:28

A.N.W.B.
25 oktober 2021 21:38

Geen parkinson rollator, de to...
23 oktober 2021 10:42

Wat is zo een leesbrilletje id...
14 oktober 2021 18:03




Fotoboeken


(8)
_
apenheul (3)
_



Weblog Vrienden


Hera
Van: hera

Jobenthes blogje
Van: Jobenthe

Nairam
Van: oortjes

Ben en alie mulder
Van: benenalie

Kiekie
Van: Kiekie

Bennekesblogje
Van: Benneke

Redsblog
Van: redone

Piekersels
Van: ChilaE

Blauwe vlinder
Van: Chrisje

Osingaschilderijen
Van: margriet63

Tharisis
Van: Tharisis

Mamsies weblog
Van: mamsie

Het leven in al zijn facetten
Van: marjolege

Suusenzo
Van: suzie123

Shojo
Van: shojo




Gastenboek berichten

Hans Kamphof
20 juni 2016 17:51
_
Lieve Fran, Wel wat laat maar alsnog gefeliciteerd met je verjaardag

Catharina
20 juni 2016 10:12
_
Ook hier proficiat met de mijlpaal. ook al werkt het weer niet mee, de zon zit in je......een fijne dag met je dierbaren en nog vele jaren in gezondheid. leve het leven. x Catharina

Gerard
20 juni 2016 09:00
_
Van harte gefeliciteerd met je verjaardag vandaag.




Watskeburt Op 50plusser.nl

Door lucia51 om 17:17
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door ramapi om 17:16
_
Nieuwe Reactie geplaatst

Door wilkie om 17:16
_
Nieuwe Reactie geplaatst

Door ramapi om 17:13
_
Nieuwe Reactie geplaatst

Door wilkie om 17:13
_
Nieuwe Reactie geplaatst

Door Rina2 om 17:13
_
Rina2 Online

Door barth. om 17:12
_
Barth. Online

Door wilkie om 17:12
_
Nieuwe Reactie geplaatst





_

Andere artikelen



Hoe maak je echte erwtensoep?



Hoe ziet het recept van de enige echte “grootmoeders” erwtensoep er eigenlijk uit? Ik heb verschillende recepten gevonden, met allemaal ingrediënten die er wel of juist niet in thuishoren. Wie o wie spreekt het verlossende woord?

Ik heb eer recept uit “Margriet” kookboek, van het gelijknamige damesblad. Daarin staat `1 ½ liter water, een pond spliterwten en 250 gram varkenshiel of een rookworst.” Nou, ik heb in plaats van 250 gram varkenshiel 500 gram varkensribjes genomen en ik doe er die rookworst later apart in schijfjes bij. Niet óf-óf maar én-én.

Dan de groenten. In het kookboek staat alleen maar prei en een bosje selderij of ½ knolselderij. Ik heb uiteraard voor de ½ knolselderij gekozen, want zonder is de erwtensoep toch niet compleet?

`Margriet` spreekt niet van uien of wortelen. Dus heb ik er heel eigenwijs toch 2 uien in gedaan, maar de wortelen laat ik zitten.

De soep maak ik op smaak met uitsluitend zout en peper, bij het opdienen kun je er nog wat maggi in doen.

Dan kun je de erwtensoep als hij voldoende getrokken is door een zeef doen en pureren. Hoort dat nu wel of niet? Ik zweer erbij, gepureerde erwtensoep, mijn partner juist niet. Weer zo´n huwelijks dilemma, maar omdat ik dit keer de erwtensoep maak zal ik hem pureren.

Maar hoe zit dat nou? Heb ik met mijn erwtensoep met ribjes en rookworst, met uien, knolselderij en prei, maar zonder wortelen nu het enige echte `grootmoeders` recept te pakken, of is dit weer zo´n moderne fantasievariatie? Wie o wie weet hoe het zit? Reacties welkom.

Geschreven door Bas Meisters





Geplaatst op 05 december 2008 12:10 en 31250 keer bekeken



Deel dit artikel via:





_
R
eacties van leden


Je reactie
Naam   Gast
Reactie   
  _
Captcha_Beveiligingsvraag

Welk dier is dit?
_





_
Wenny-m  
05 dec 2008 12:42
Probeer ook eens de Indische variant, erg lekker vind ik. Recept, jawel onder recepten op mijn blog :-)

Bery  
05 dec 2008 12:49
Hallo Bas. Mijn gewoonte: 1/4gewone erwten, 3/4 spliterwten. Pakje erwtensoep. Verder met spek en rookworst, knolselderij, prei. Ik ben benieuwd hoe anderen het doen! Groetjes van Bery.
_





_
BasMeisters  
05 dec 2008 12:54
WEnny-m, natuurlijk meteen gekeken naar jouw indische erwtensoep, maar die durf ik niet te maken. Omdat erwtensoep naar Holland moet smaken. Dat rijmt ook nog op deze 5e december, het heerlijk avondje van Sinterklaas, en zijn zwarte Pieterbaas. Wat jij doet Berry, je kiest voor het gemak, met de erwtensoep gedeeltelijk uit een pak. Ik betwijfel of oma die ook zo maakt, ook als de jouwe voortreffelijk smaakt. Groetjes, Bas

Mamsie  
05 dec 2008 13:23
Mijn moeder deed er ook altijd prei,wortel,uienen selderij in, dus doe ik dat ook altijd. alleen rookworst werd er nooit ingedaan wel verse worst (saucijzen), spek doe ik er nooit in omdat ik daar niet van houd, maar vroeger voor mijn vader altijd wel, dat at hij dan op bruinbrood of roggebrood. Eerlijk gezegd loopt het water al in mijn mond :>) Fijn weekend! Lieve groet Joke
_





_
Julia55  
05 dec 2008 14:36
recept van mijn schoonmoeder

hele erwten
varkenspootjes
uien
aardappelen
prei
vermicelli
dit alles opzetten
af en toe roeren
en ongeveer n uurtje of 4 oplaten staan

BasMeisters  
05 dec 2008 14:55
Bij julia zit er geen knolselderij of wortel in, bij Joke wel, maar daar ontbreekt de rookworst. Inmiddels kan ik jullie laten weten dat de erwtensoep van spliterwten, met prei, knolselderij en ui, zonder wortel, wel gepureerd en met de ribjes en rookworst heerlijk smaakt. Morgen nog lekkerder en hij is voor morgen. Maar wat zou oma ervan gevonden hebben?
_





_
Hera  
05 dec 2008 14:59
Mijn moeder maakte het heel vroeger met varkenspootjes ( vond mijn vader zo lekker) ik gruwde ervan en hoefde dan ook zelfs niet aan tafel te zitten. Later deed ze het met hamschrijf, maar ook dat was niet aan mij besteed.

Zelf maak ik het van:
schouderkarbonaden (kook ik dus eerst ja je moet even goed ontbenen, gooi ik dan door de zeef want altijd blijven ergens wel van die friemelbotjes achter! :-) ) hoeveelheden? Ik doe maar wat.
prei
bladselderie
knolselderie
spliterwten
ik gebruik nooit zout maar doe hier twee kruidenbuiltjes bij
en de laatste tien minuten de plakjes rookworst erbij.

wij eten er altijd stokbrood bij ( vroeger roggebrood met spek maar dat heeft hus liever niet hierbij)

IK gebruik veel vlees, veel groenten een paar rookworstenwant ik maak dan meteen twee pannen - nodig dan voor de eerste maaltijd altijd wel iemand uit en de rest verdwijnt in de vriezer ( gemakkelijk, voor meestal op een zaterdag ;-) )

Het is bij ons een echte maaltijdsoep, dus dik, de tweede dag blijft de lepel er in staan. Daarentegen hoor ik van mijn zwager dat hij het echt als soep ( dus dun) alleen maar lekker vindt, maar.....dat is geen echte snert... ;-)

IK heb een oud grootmoedersrecept en dat houdt in:
groene erwten of spliterwten.( 400 gr)
2 uien
2 preien
bosje selderie
selderieknol
varkenspootjes of varkenskrabbetjes
peper, tijm, kruidnagelpoeder, laurierblad, zout.
100 gr. aardappelblokjes,
1 rookworst, stukje gerookt spek
bouillonblokje

Je ziet het Bas er zijn zoveel varianten, volgens mij doet iedereen maar wat, ik heb het nooit volgens een recept gemaakt, maar wat ik van huis meegekregen had...en de ervaring heeft geleerd dat "men" het bijzonder goed te eten vindt. ;-)


BasMeisters  
05 dec 2008 16:24
Dank je wel Here voor je uitgebreide reactie en je erwtensoeprecepten. je schrijft: "volgens mij doet iedereen maar wat." Dat begin ik langzamerhand ook te denken. Het Ene Uniek erwtensoeprecept bestaat niet, er zijn heel veel variaties mogelijk en niemand weet meer hoe het origineel er precies uitzag. Bas
_





_
Wenny-m  
05 dec 2008 17:25
LAFAARD !!!!!!!

Gast  25 dec 2010 14:25

ERWTENSOEP - Recept:


Zelf gebruik ik als vlees in de 2 liter erwtensoep:
- 1 hamschijf van 750 tot 1000 gram (... na de bereiding (desgewenst) het vet eraf snijden en weggooien)
- 2 mergpijpjes (... de merg die je na de bereiding uit het pijpje/ beentje haalt, zorgt voor de binding)
eventueel 1 rookworst

de groenten die ik gebruik zijn:
spliterwten (... goed afspoelen en 12 tot 24 uren van tevoren weken)
1knolselderie
1 prei
eventueel - pas in het laatste half uur (van de 2 uren) - 2 à 3 aardappelen toevoegen (voor de bite ... dus niet pureren)
2 witte uien
1 winterwortel (... voornamelijk voor de kleur)

overig:
bouillonblokjes
2 theelepeltjes (kristal)suiker (... dit zet de zoete smaak van de spliterwten wat aan)
redelijk veel (zwarte) peper uit de molen

bladselderie gebruik ik nooit

Ignace Verhagen, een mannelijke kookgek van 52 jaren oud uit Maastricht.
--/--
_





_
Gast  29 feb 2012 12:20
het is heel ondudelijk :twisted:

Gast  29 feb 2012 12:21
ik haat dezen pagina het is dom en stom :twisted:
_





_
Gast  15 nov 2012 18:37
Ik roer er voor het opdienen nog wat kruidnagelpoeder door!

Gast  20 nov 2012 16:26
Geweldig om dit te lezen, ongeveer dezelfde basis maar toch overal anders. ik bn dol op erwensoep en heb ook weer mijn eigen methode. Wel is het aardig om de oorsprong te kennen.
Erwtensoep, of beter gezegd snert, is van origine een verzamelnaam van resten voedsel, waarvan men het 'zonde' (november slachtmaand -> varkenspootjes) vond om weg te doen en met spliterwten tot een maaltijdsoep werd gemaakt. Eet smakelijk!
_





_
Gast  08 dec 2012 12:35
:grin: :grin: :grin: thx

Gast  08 dec 2012 12:36
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm de erwren soep is erg lekker :grin: :grin: :grin:
_





_
Gast  18 jan 2013 11:00
ik ga jullie resept maken heb nog nooit erwtensoep gemaakt maar wat hier staat deed mijn moeder ook altijd maar geen winterpeen en ook zetten zij de erwten in de week ik ga het dus mrogen maken dank jullie wel vriendelijke groetjes anita munting :grin:


Gast  18 jan 2013 11:14
Geniet van de erwtensoep. Het is er weer voor. Groetjes Fran
_





_
Gast  01 okt 2013 08:24
Hallo Bas,
Ik ben leohans en laat mij inspireren door mijn intuitie. Ik bekijk wat ander snertbereiders er in doen en schrijf dat op en laat het op mij inwerken. De dag dat ik het ga maken doe ik het met de ingredienten die mij worden ingegeven. En omdat ik vegetarier ben staat het vlees er niet op maar wel bij voorbeeld gerootke tofu in plaats van rookspekjes, tofu worstjes of een eigengemaakte vleesvervanger van harde gries-spelt en volkorn havervlokken. De ene keer worden er aardppelstukjes toegevoegd die meestal een bindfunctie hebben en de andere keer gebruik in havermout als bindmiddel. Prei, wortel en ui zijn vaste ingredienten maar wat beslist niet aan mijn erwtensoep mag ontbreken is knoflook. Havermout en knoflook altijd tegen heet einde toevoegen. Ook knolcelderij + het groen en heel lekker is ook maggieplant. Ik heb dat in de tuin staan en in tegen de zomer snijd ik een groot gedeelte af en vries het in. De hoeveelheden van elk onderdeel is erg persoonsgebonden. Zelf kook ik nooit op voorgeschreven recepten. Ik vertrouw geheel op mijn Inspirator.
Wel ik hoop dat het je verder kan helpen en wens je heel veel succes met je volgende pan erwtensoep. O ja gebruik een grote pan en maak veel soep dat gaat mij makkeliker af. Wat te veel is vries ik in voor een keer dat ik verlang naar erwtensoep maar geen zin heb om te koken.
Bey Bey leohans


Gast  01 okt 2013 08:37
Berry jij luistert vel naa rde reclame: dit en dat van mezelf en een beetje van Maggi. Ik geloof beslist dat je het lekker vindt omdat het jouw recept is en een beetje van Maggi. Op jouw manier maak ik tot op vandaag ook mijn tomtencremesoep en iedereen vindt die heerlijk. Ik kom gauw jouw ertensoep proeven. groetjes leohans
_





_
Gast  18 nov 2013 11:58
:grin: viesss